Etusivulle

Soittimien
hoito

Takaisin edelliseen

Soittimen hoito-ohjeita

Soitin kannattaa kuljettaa hyvässä kotelossa. Ilmatiivis kotelo on paras vaihtoehto ainakin arvosoittimelle. Äärilämpötiloja on hyvä välttää, samoin nopeita lämpötilan vaihteluita. Jos kosteus- ja lämpöolosuhteet vaihtelevat, on parasta säilyttää soitin kotelossa. Isot soittimet ovat edellämainituille olosuhteille kaikkein herkimpiä.

Soitin ja erityisesti soittimen pintalakka on hyvin herkkä ympäristön vaikutuksille. Seuraavassa muutamia ohjeita siitä millaisia toimenpiteitä omistaja voi itse tehdä soittimen kunnon ylläpitämiseksi.

Lakkapinnan puhtaanapito

Poista hartsipöly varovasti kuivalla, pehmeällä nenäliinalla tai mikrokuituliinalla vähintään kerran viikossa. Samalla tavoin pehmeällä liinalla puhdistetaan hikoilulle alttiit alueet mieluiten joka päivä soiton jälkeen. Ajan mittaan hartsi ja kämmenhiki pinttyvät lakkaan. Pinttymien poisto myöhemmin lakan siitä kärsimättä voi olla mahdotonta.

Lakkapinnan puhdistus tehdään vuosittain siten, että kosteaan pumpuliin tai pehmeään liinaan laitetaan tippa mietoa pesuainetta ja sivellään kevyesti lakkapinta. Pesuaine poistetaan samoin välinein nihkeällä liinalla.

Kielten vaihto, viritystapit ja halkeamat

Kielet (varsinkin E) vaihdetaan uusiin tarpeellisin väliajoin. Vuosi on yleisesti kielimerkeille liian pitkä ikä. Eräät merkit eivät kestä edes sitä, että ne kiristetään ja sitten välissä löysätään. Kielet väsyvät ja menettävät sointiaan. Kielien vaihtaminen kannattaa aloittaa tappijärjestyksessä esimerkiksi G:stä alkaen siten, että löysätään kieli ja otetaan se pois. Tässä välissä on hyvä suorittaan tappien voitelu, joka selostetaan myöhemmin tarkemmin. Uutta kieltä paikalleen asetettaessa pujotetaan ensin kieli tapin reiästä siten että kielen pää on alle sentin näkyvissä reiän takaa. "Kurkistava" kielen pää taitetaan siten, että se jää punoksen alle tapin suuntaisesti. Seuraavaksi kierretään pari kierrosta tapin hoikemman pään kautta. Näin kielen pää lukittuu varmuudella tappiin eikä löysty itsekseen. Kun kielitetään kieli kerrallaan, ei ole äänipönkän kaatumisvaaraa.

Viritystappien kitkapinnat voidellaan tarpeellisin väliajoin tappivahalla. Jos tappivahaa ei ole, tappeihin hangataan kuivaa saippuaa ja pyöritellään tappeja rei`issään. Tappien pitäisi pyöriä rei`issään napsahtelematta kiinni, siis äänettä. Jos tapit eivät pidä, niihin hangataan taululiitua, joka estää tappeja liikaa liukumasta ja kitka on sopiva. Jos tappi ei pidä, sitä ei saa voimalla painaa syvemmälle. Voimankäytön seurauksena koko kierukan tappikotelo voi haljeta. Tyypillinen halkeamispaikka on ylimmän (viulussa a-) tapin kohdalla. Irroittaessasi tappeja huomioi siis, että on viisasta irroittaa ja vaihtaa vain yksi tappi ja kieli kerrallaan, muutoin pönkkä eli äänipinna voi kaatua viulun sisällä. Pönkän paikalleen asettaminen vaatii erityistä tarkkuutta ja erikoistyökaluja. Pönkän ollessa poissa paikoiltaan kieliä ei saa virittää, muutoin seurauksena on luultavasti halkeama kannessa. Ilman pönkkää viulu ei voi soida oikealla tavalla. Äänipönkän sijaintia siirtelemällä ja kokeilemalla saadaan usein haluttu ääni viuluun. Jos viulun kannessa tai pohjassa on silmin selvästi nähtävä halkeama, ei kieliä myöskään tulisi virittää. Halkeamilla on taipumus suurentua ja niiden korjaus vaikeutuu. Asiaan perehtymättömän ei tule koskaan liimata soittimen osia. Itse tehdyt korjaukset vaikkapa Eri Keeperillä ovat usein pilanneet soittimen tai ainakin nostaneet asiantuntijan työmäärää ja korjaussummaa. Eri Keeperin tyyppiset liimat, kaksikomponenttiliimat tai pikaliimat eivät sovellu soitinliimoiksi.

Talla

Soittimen talla sijoitetaan siten, että tallan keskikohta on kaikuaukkojen sisimmäisten pykälien kohdalla (olettaen, että soittimen mitat eli mensuuri on standardin mukainen) ja kielikulma tallan molemmin puolin on saman suuruinen. Talla on otelautaan nähden sivusuunnassa keskellä kantta. Soittajan on hyvä tarkkailla sitä, että talla on oikealla paikalla eikä kielien venyessä kaadu eteenpäin. Talla on siis hiukan taaksepäin kallellaan. Oikein valmistettu ja aseteltu talla kestää väsymättä pitkään.

Talla vuollaan tassuiltaan kannen muotoiseksi, minkä jälkeen se ohennetaan aihiosta muutenkin valmiiksi. Tämä on kuitenkin ammattimiehen työtä eikä sitä kannata yrittää ilman opastusta.

sivun alkuun